..
Een teamcoach zet je in als een team kan verbeteren in taken, gedrag, samenwerking of houding. Vaak wordt teamcoaching ingezet als uitdagingen zo groot zijn geworden dat het niet meer lukt om er als team zelf een oplossing voor te vinden. Er is externe ervaring en expertise nodig!
De meest voorkomende situaties waarvoor een teamcoach wordt ingezet:
En soms gaat het nog wat verder: er zijn verwijten naar elkaar, vergaderingen zijn gespannen en er wordt veel geroddeld in kleine groepjes. Gelijkgestemde mensen zoeken elkaar op en versterken elkaar. Dit is heel natuurlijk gedrag, het zorgt namelijk voor veiligheid en erkenning van je standpunt. Echter, als het niet lukt om de irritaties als team openlijk te bespreken en op te lossen, gaan ze doorwoekeren. Als de conflicten in de weg gaan zitten van effectiviteit van het team of de gezondheid van teamleden, is het aan te raden om een teamcoach in te schakelen.
Een teamcoach helpt teams om op een constructieve manier met elkaar in gesprek te komen en te blijven. Soms is de veiligheid in het team laag en zijn de gesprekken te spannend of te moeilijk om samen aan te gaan. Een teamcoach helpt mensen zich uit te spreken en naar elkaar te luisteren. Hij of zij zal het team bewust maken van negatieve interactiepatronen door ze te benoemen. Een mooie metafoor bij teamcoaching is de ijsberg:
Onder de waterlijn zwemmen vissen: kleine irritaties. Als deze vissen niet op tijd “boven water worden gehaald”, groeien ze. Het worden grote vissen, en als het echt uit de hand loopt: haaien. Haaien zijn heel spannend om boven water te halen. Een teamcoach die teamconflicten helpt oplossen, zorgt voor een veilige omgeving, waardoor teamleden zich in de groep durven uit te spreken over deze vissen en haaien. Hierdoor worden de irritaties bespreekbaar gemaakt en daarmee opgelost. Een teamcoach haalt de vissen en haaien niet zelf naar boven, maar laat de waterlijn zakken zodat ze langzaam zichtbaar worden...
Naast teamcoaching om conflicten te neutraliseren, kan een teamcoach ook helpen om een team effectiever te maken. In dat geval zal een teamcoach naar de effectiviteit van het hele team kijken, en waar nodig interventies verrichten om het team verder te helpen.
Teams zijn gebaad bij een bepaalde mate van diversiteit. Verschillende karakters en talenten vullen elkaar aan waardoor synergie kan ontstaan. Maar diversiteit maakt samenwerken soms ook moeilijk. De een wil graag een praatje maken, de ander snel aan de slag. De een is voorzichtig en vriendelijk, de ander recht door zee. Botsende karakters en onderliggende behoeftes zorgen voor frictie. De Teamrollen van Belbin (veel gebruikt bij teamcoaching) geven prachtig inzicht in deze verschillende karakters en talenten. Teamcoaching is nodig als conflicten te groot zijn geworden. Conflicten horen bij teamontwikkeling. In de strijdfase worden conflicten openlijk besproken. Dit is vaak niet de meest prettige fase. Een vergadering van teams in de strijdfase verloopt vaak chaotisch en intens met flink wat spanningen. Als het je als team lukt om dit gesprek samen op een goede manier te voeren, dan komt er weer rust en verhoogde effectiviteit.
Er zijn veel verschillende manieren om teams te coachen. Van pure procesbegeleiding tot meer inhoudelijke methodieken, en van gedragscompetenties tot attitudeverandering. Wat Ace! betreft zijn een aantal eigenschappen essentieel voor een professionele coach:
We kunnen hier natuurlijk nog veel meer over teamcoaching schrijven, maar we gaan liever een (vrijblijvend) inhoudelijk gesprek met je aan. Want dat is coaching, toch? Indien je een telefoonnummer invult dan bellen we je, als je een e-mailadres vermeldt dan sturen we een brochure.
Klik
voor de gegevens van onze cursuslocaties in Den Haag, Amsterdam, Den Bosch,
Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Breda, Utrecht, Arnhem, Amersfoort, Brussel en
Antwerpen.
Emailadres: info@ace-management-partners.nl
Centraal telefoonnummer: 0165 396 108
Ace! investeert permanent in kennis en is trendzettend in:
Accountmanagement, verkoop
Acquisitie, new business
Salesmanagement
Commerciële slagkracht
Call centers, in- en outbound
Arbeidsre-integratie
Werkhervatting na ziekte
Competentiemodellen
Competentiemanagement
HRM, personeelsmanagement
Inkoopvaardigheden
Persoonlijke effectiviteit
Communicatievaardigheden
Marketing, strategisch
Operationele marketing
Webmarketing, e-commerce
Management, leidinggeven
Strategisch management
Organisatiekunde
Lean en agile werken
Teams, teamwork
Productmanagement
Projectmanagement, Scrum
Train de trainer, didactiek
Klik
voor
meer details.
Ace! algemeen |
![]() |
Incompany training |
![]() |
Personal training |
![]() |
Interactie in een training |
![]() |
Multi level/discipline training |
![]() |
Leerstijlen |
![]() |
Proactiviteit in training |
![]() |
Trainingsvormen en trainer |
![]() |
Meer video's |
![]() |